Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aaron Kosminski

article preview

Narodil se 11. září 1865 jako Aron Mordke Kozmiński. Jeho rodným městem je polské město Klodawa, patřící tehdy k carskému Rusku. Je možné, že nějakou dobu byl zaměstnaný jako holič v nemocnici. Pravděpodobně někdy v letech 1880 nebo 1881 emigroval s rodinou své sestry do Německa. To byla ale jen krátká zastávka, protože v roce 1881 nebo 1882 se všichni přestěhovali do Londýna. Kosminskeho matka se k nim připojila až v roce 1894. Není známo jestli jeho otec mezitím zemřel nebo opustil rodinu. Ví se jen, že do Anglie neodcestoval a že zemřel v před rokem 1901. V Londýně Kosminski příležitostně pracoval jako holič ve Whitechapelu. Ale nejvíce se spoléhal na finanční podporu sestry a její rodiny. Možná s nimi i bydlel v jejich dvou známých bydlištích - na 3 Sion Square a 16 Greenfield Street. 12. července 1890 ho jeho bratr přivádí do chudobince v Mile End kvůli jeho zhoršující se duševní chorobě. Kosminski je sice za 3 dny propuštěn, ale 4. února 1891 je zase zpět. Přivede ho tam jistý Jacob Cohen, který tvrdí, že Kosminski ohrožoval nožem sestru. Bohužel není jasné jestli myslel svou sestru nebo Kosminskeho sestru. 7. února je Kosminski převezen do blázince v Colney Hatch, kde zůstane další 3 roky. Pak je převezen do blázince v Leawesden. Podle záznamů byl nemocný minimálně od roku 1885, kdy začal slýchat hlasy v hlavě. Kosminski měl paranoidní strach vzít si od někoho jídlo, vždy proto jedl ze země. Navíc se odmítal koupat. Jako příčina jeho duševního stavu byl označen onanismus (chorobná závislost na masturbaci). Díky své mánii jedl jen velmi málo nebo vůbec. Na konci svého života vážil jen 44 kg. Zemřel 24. března 1919.

Asistent šéfkomisaře Scotland Yardu Melville Macnaghten ve svých memorandech z roku 1894 uvádí, že z Rozparovačových vražd byl podezřelý polský Žid jménem Kosminski, protože trpěl silnou nenávistí k ženám a měl vražedné tendence. Zástupce Vrchního komisaře Scotland Yardu Robert Anderson ve svých pamětech zase uvádí, že Rozparovač byl polský Žid z nižší společenské vrstvy. Jednu kopii svých pamětí Anderson věnoval i vrchnímu komisaři Donaldu Swansonovi. Ten si na okraj jedné stránky ručně dopsal, že Kosminski byl sledován policií a že byl umístěn do blázince. Hned poté pak vraždy ustaly a Kosminski sám záhy na to zemřel.

Pravda je, že Kosminski vždy bydlel velice blízko míst, kde došlo k vraždám. Navíc, v dnešní době by člověk jako Kosminski byl nejspíše diagnostikován jako paranoidní schizofrenik, což je velmi častá diagnóza u sériových vrahů. Vše ukazuje, že poznámky policistů opravdu ukazují na Aarona Kosminskeho z polské Klodawy a to včetně poznámek Andersona a Macnaghtena, že tento muž trpěl nezvladatelným sebeukájením. Je tu ale jeden rozdíl. Swanson tvrdí, že jejich podezřelý zemřel poměrně těsně po skončení Rozparovačova řádění, zatímco Kosminski zemřel až v roce 1919. Anderson dále tvrdí, že byl Kosminski poznán jediným svědkem, který vraha opravdu viděl, ale odmítl proti němu svědčit, protože to byl také Žid. A zatímco někteří badatelé tvrdí, že to jasně ukazuje na svědectví buďto Israela Schwartze nebo Josepha Lawendeho, jiní tvrdí, že je to nesmysl a že to dokládá Andersonův antisemitismus. Na Kosminskeho obhajobu je nutné také zmínit, že zatímco ho Macnaghten popisuje jako člověka s vražednými tendencemi, v blázinci ho považovali za neškodného blázna. Jediné jeho náznaky agresivity za celou dobu jeho pobytu po různých ústavech byly ty, že údajně ohrožoval sestru nožem a jednou se oháněl židlí proti zaměstnanci blázince. Podle lékařských záznamů navíc většinu času mluvil Jidiš, angličtinu moc často nepoužíval. Což vede k domněnce, že pravděpodobně anglicky moc dobře neuměl. Jack Rozparovač musel navázat kontakt se svou obětí a vmanévrovat ji na místo, kde ji mohl zavraždit. To by se v jazyce, kterému běžná whitechapelská prostitutka nerozuměla, jistě nepovedlo.

Ale to není vše. Dalším polským Židem podezřelým z whitechapelských vražd je jistý David Cohen. Ten byl přijat do blázince v Colney Hatch 12. prosince 1888, tedy těsně po vraždě Mary Jane Kellyové. Byl popisován jako extrémně nebezpečný a násilný jedinec. Byl ve stejném věku jako Kosminski a zemřel v říjnu 1889. Badatel Martin Fido tvrdí, že jméno Cohen v blázincích používali pro chovance jehož jméno se v angličtině špatně psalo nebo vyslovovalo. Fido navrhuje, že Cohenovo pravé jméno bylo Nathan Kaminsky, švec žijící ve Whitechapelu, který se kdysi léčil se syfilidou. Nicméně poslední záznam o Kaminskym je z května 1888. Je zajímavé, že i v lékařských záznamech pana Cohena se píše, že mluvil jen Jidiš. Od jména Kaminsky je už jen velice blízko ke jménu Kosminski. Fido tvrdí, že Kaminsky se nikdy ze syfilidy plně nevyléčil a že si svůj vztek vybíjel na prostitutkách. Nicméně u Cohena je jako příčina smrti uvedeno selhání organismu způsobené jeho duševní chorobou a tuberkulózou. Jiní badatelé tvrdí, že Cohen nemohl být Jack Rozparovač, protože jeho záchvaty zuřivosti byly naprosto nekontrolovatelné, což neodpovídá Rozparovačovu chování.

A aby toho nebylo málo, přichází na scénu Russell Edwards. Tvrdí, že vlastní šálu, která patřila Rozparovačově čtvrté oběti Catherine Eddowesové a v roce 2014 na ní nechá provést testy DNA, které porovná s žijícími příbuznými Eddowesové a Kosminskeho. A najde se shoda u mitochondriální DNA (mtDNA). První vzorek se shoduje na 99,2%, ten druhý už ukazuje stoprocentní shodu. Okamžitě se objevují nesouhlasné reakce ze strany mnohem Ripperologů. Podezření budí fakt, že jako první o této zprávě informují bulvární britské noviny a že k testům došlo těsně před vydáním Edwardsovy knihy. Navíc není proveden nezaujatý kontrolní test (tzv. peerview). Navíc, podle testů je mtDNA sekvence Eddowesové označena jako 314.1C, která je velmi vzácná. Ve skutečnosti ale došlo k chybě a jedná se o sekvenci 315.1C, která je obsažena v 99% vzorků DNA. Jeden z předních odborníků na Rozparovače Donald Rumbellow navíc správně tvrdí, že podle policejních zpráv policisté na místě činu žádnou šálu nenašli. A to existuje přesný popis oblečení oběti. Navíc mtDNA není jedinečná. Dědí se vždy z matčiny strany a u většiny populace by se vždy našla určitá shoda. S šálou se navíc před provedením testů manipulovalo velmi neodborně. Bez jakékoliv ochrany se v jejím okolí pohybovalo až příliš mnoho lidí, který ji dokonce měli v rukou bez použití rukavic. A to včetně dvou příbuzných Eddowesové. V roce 2019 byl konečně proveden nezávislý test mtDNA ze šály. Výsledky byly publikovány v Journal of Forensic Science. Podle těchto testů se vzorek mtDNA liší ve dvou bodech od mtDNA od žijících příbuzných Aarona Kosminskeho.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Sever - ....

Teď mám otázku byl Levák nebo pravák. Přeci jen ta jedna vražda byla provedena opačným řezem.

Admin - Re: ....

Otázka toho, zda byl Jack levák nebo pravák je mezi ripoperology velice často diskutována. Zatímco dříve převládal názor, že vrah byl levák, dnes se většina odborníků kloní k názoru, že Jack byl ve skutečnosti pravák. Usuzuje se tak hlavně kvůli vraždě Catherine Eddowesové. Podle polohy těla je zřejmé, že vrah klečel po pravé straně těla své oběti. Navíc, řezy na těle jsou opět mnohem silnější na pravé straně těla Eddowesové. Pokud tedy vrah klečel po pravé ruce své oběti, je v podstatě nemožné, aby při otevírání břišní dutiny použil levou ruku.

Lukas - Kosminski?

Nevím, dejme tomu, že oficiálnímu vysvětlení věřím, ale kde vzal kadeřník anatomické znalosti na ty propracované zákroky? A proč s vražděním přestal? Pořád je tu dost otázek, pokud je však Kosminski opravdu vrahem a pokud za tím výzkumem není jen snaha proslavit se a odhalit jednu z největších záhad kriminalistiky.
PS: proč by šátek jedné z obětí musel zákonitě patřit jejímu vrahovi?

pix - Cely clanek

Jack Rozparovač byl Polák Aron Kosminski, ukázaly po 126 letech testy

Jack Rozparovač, sériový vrah pěti prostitutek z londýnské čtvrti Whitechapel, má zřejmě jméno - Aron Kosminski. Pocházel z polského městečka Klodawa nedaleko Lodže a jeho totožnost byla zveřejněna až po 126 letech. K odhalení napomohly stopy DNA, nalezené na šátku Catherine Eddowesové, čtvrté z jeho obětí. V neděli o tom informoval polský deník Fakt, který se odvolává na britský Mail on Sunday.
Dobová ilustrace nalezení těla Marry Ann Nicholsové v londýnské čtvrti Whitechapel v roce 1888.

Dobová ilustrace nalezení těla Marry Ann Nicholsové v londýnské čtvrti Whitechapel v roce 1888.

FOTO: Profimedia.cz

Dnes 19:15

Šátek, ze kterého byly vzorky odebrány, sebral v roce 1888 přímo na místě činu jeden z policistů pro svou ženu. V roce 2007 onen šátek koupil na aukci v Londýně britský podnikatel Russell Edwards. O čtyři roky později ho nechal prozkoumat Jarim Louhelainenem, světoznámým odborníkem na získávání genetického materiálu z předmětů pocházejících z míst zločinů spáchaných před dlouhou dobou.

Vědce velmi překvapilo, že šátek za celou dobu nikdo nevypral, díky čemuž se prý zachoval důkazní materiál.
23letý masový vrah

„Výsledky testů jednoznačně potvrdily, že stopy DNA nacházející se na šátku patřily jak oběti Catherine Eddowesové, tak i masovému vrahovi, tehdy třiadvacetiletému Kosminskemu. Vzorky DNA oběti i možného vraha byly porovnány s DNA jejich současných příbuzných. V případě Kosminskeho s genetickými vzorky pravnučky jeho sestry,“ napsal Fakt.
Ilustrace ulice ve Whitechapelu a poslední oběti Jacka Rozparovače

Ilustrace ulice ve Whitechapelu a poslední oběti Jacka Rozparovače MaryJane Kellyové.

FOTO: Profimedia.cz

Kosminski patřil už před 125 lety mezi šest hlavních podezřelých, policii se ale nepodařilo jeho podíl na sériových vraždách prokázat. Pozdější výzkum ukázal, že se sestrou a dvěma bratry žil jen pár metrů od místa úmrtí své třetí oběti Elizabeth Strideové. Tu spolu se čtvrtou Eddowesovou zabil a zohavil během jedné noci.

Tento vyučený kadeřník byl v roce 1891 kvůli své paranoidní nenávisti k ženám a vražedným sklonům umístěn do ústavu pro choromyslné, kde ve věku 54 let v roce 1919 zemřel.

pix - A je to venku

http://www.novinky.cz/zahranicni/347052-jack-rozparovac-byl-polak-aron-kosminski-ukazaly-po-126-letech-testy.html

Ivana - overené info z tv TA3

http://www.ta3.com/clanok/1046450/identita-jacka-rozparovaca-po-126-rokoch-odhalena-je-nim-poliak-aaron-kosminski.html

Ivana - Je to mozné?

http://www.cas.sk/clanok/292669/zahada-rozlustena-svet-sa-konecne-dozvedel-kto-bol-jack-rozparovac.html

 



Statistiky

Online: 2
Celkem: 569899
Měsíc: 5552
Den: 209